Проблеми розвитку галузі кролівництва та налагодження співпраці між суб’єктами господарської діяльності різних форм власності.
28 лютого 2019 року в ТОВ «Кролікофф» с. Іваньки Маньківського району відбулася нарада – семінар «Проблеми розвитку галузі кролівництва та налагодження співпраці між суб’єктами господарської діяльності різних форм власності».
Останнім часом намітилася тенденція до прискореного розвитку галузі. Цьому сприяє ряд факторів:
1. Розвиток кролівництва є одним із джерел поповнення раціону людини високоякісним мʹясом, яке характеризується високим вмістом повноцінного білку вітамінним та мінеральним складом та має низьку калорійність;
2. Діяльність з розведення кролів доступна для всіх вікових груп сільських жителів;
3. Розведення кролів може бути надійним джерелом доходів сільських родин;
4. Внутрішній ринок не насичений продуктами кролівництва.
При нормі споживання кролячого мʼяса - 2,5 кілограми в області фактично споживається лише 700 грам на одного жителя.
В усіх категоріях господарств області, щорічне виробництво мʹяса худоби та птиці у живій вазі досягло майже 450 тисяч тонн.
В структурі виробництва мʹяса:
- 89 відсотків займає м'ясо птиці;
- 4,5 відсотка яловичина;
- 6,3 відсотка свинина;
- м'ясо інших видів тварин лише 0,2 відсотка.
Потреба населення в дієтичних повноцінних продуктах харчування робить актуальним розвиток галузі кролівництва. Раніше область була однією з областей України, де інтенсивно розвивалося кролівництво. Рівень виробництва кролячого мʹяса досягнув 5-6 кг на одного жителя області, що майже на 45 відсотків більше досягнень європейських країн. В зв’язку з кризовими явищами в аграрному секторі в 90-ті роки та спалахом вірусних захворювань, обсяги виробництва кролячого мʹяса скоротилися в 5 разів. В останні роки спостерігається нарощування чисельності поголівʼя кролів та збільшення обсягів виробництва мʹяса у сільськогосподарських підприємствах із застосуванням сучасних технологій. За останнє десятиріччя, виробництво кролятини в цій категорії господарств зросло майже у 20 разів.
Щороку на м'ясо вирощується 1,6 -2,0 тисячі тонн кролів у живій вазі.
Найбільшими виробниками мʹяса кролів в області є :
- ТОВ «Кролікофф» с. Іваньки Маньківського району (утримується 70-80 тис голів);
- ТОВ «Агроплант» с. Юрківка Уманського району (утримується 12-13 тис. голів).
Зазначені підприємства мають найсучасніші технології вирощування кролів. Особливої уваги наразі потребують особисті селянські господарства. Головне завдання допомогти жителям сіл визначитися з тими чи іншими напрямками діяльності та запропонувати прийнятну форму організації ведення господарства.
Головна мета семінару - запропонувати організаційні форми співпраці між особистими селянськими, сімейними фермерськими господарствами, обслуговуючими кооперативами та сучасними сільськогосподарськими та переробними підприємствами з інтенсивними технологіями.
Враховуючи ризики ведення галузі розвиток кролівництва потребує державної підтримки та повинен базуватися на :
- створення базових регіональних кролеферм, селекційних центрів по вирощуванню племінного поголів’я кролів;
- запровадження системи довгострокових дотацій, субсидій та дешевих доступних банківських кредитів;
- фінансування наукових розробок за пріоритетним напрямками розвитку кролівництва;
- розробці планів розвитку кролівництва, інвестиційних проектів, новітніх ресурсо-зберігаючих технологій, та комплектів обладнання для вирощування кролів;
- відміна мита на імпорт обладнання для кролівництва і запасних частин до нього.
На базі «Кролікофф» відбувся семінар для виробників кролятини на Черкащині (ВІДЕО)
За інформацією відділу організації виробництва та інженерного забезпечення управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА