Технології сьогодні


КРАЩІ СОРТИ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ – ВИРОБНИЦТВУ


М.І. Блащук, кандидат сільськогосподарських наук, В.В. Приблуда, молодший науковий співробітник відділу землеробства та землеустрою Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції ННЦ «Інститут землеробства НААН», Н.А. Власова, старший науковий співробітник відділу рослинництва Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції ННЦ «Інститут землеробства НААН»
Найефективнішим важелем інтенсифікації агропромислового виробництва залишається сорт – один із основних резервів ресурсозбереження. Його значення зростає за умови ефективного використання нових сортів, що пройшли державне випробування та занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
На 2015 рік до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено 292 сорти пшениці м'якої озимої. Серед них української селекції домінують 80%. Такий асортимент може задовільнити найвибагливішого виробника і споживача. Підбір сортів здійснюється відповідно до матеріально-технічного забезпечення товаровиробника. Сорти озимої пшениці поділяють на:

Детальніше...

 

Осінні шкідники зернових культур


Зерновим колосовим культурам можуть шкодити більш ніж 50 видів комах. Злакові культури в тій чи іншій мірі пошкоджуються у всіх кліматичних і грунтових зонах. В осінній період озимим хлібам можуть завдавати великої шкоди личинки хлібної жужелиці, гессенська, шведська, пшенична (чорна) мухи, багато видів злакових попелиць і цикад. Пряма шкода може виражатися у зменшенні кількості сходів, зрідженні посівів, ослабленні темпів зростання, зниженні продуктивної кущистості.
Крім того, при пошкодженні рослин шкідниками посилюється і розвиток хвороб. Попелиці і цикади здатні переносити вірусні захворювання і можуть істотно знижувати врожай озимих. У зв'язку з мінливими умовами вирощування зернових культур (поверхневий обробіток грунту без оберту пласта, порушення сівозмін і строків сівби) відзначається збільшення пошкоденості озимих культур злаковими мухами, попелицями, цикадки, личинками жужелиці та іншими шкідниками.

Детальніше...

 

Плануємо урожай озимих з осені!


Урожайність будь-якої культури залежить від комплексу факторів, які впливають на неї протягом вегетації, починаючи з агротехніки вирощування, живлення і захисту рослин, і закінчуючи природно-кліматичними умовами, на які при всьому бажанні аграрії ніяк повпливати не в силах.

Сергій БРАТУЩАК, канд. біолог. наук
Запуск генетичної програми формування майбутнього урожаю відбувається уже в момент проростання насінини. Проте, як тільки насіння попадає у грунт, воно потрапляє в умови, які є далекими від оптимальних. Дефіцит вологи, недоступні форми елементів живлення, екстремальні температури, патогенні мікроорганізми та шкідники істотно знижують польову схожість та енергію проростання насіння. А рослини, як і будь-які інші живі організми, особливо уразливі на початкових стадіях розвитку. Значна кількість небезпечних хвороб передається саме через посівний матеріал. В таких ситуаціях передпосівна обробка насіння є першим і важливим кроком в реалізації продуктивного потенціалу культури.
Якісна передпосівна обробка насіння – основа для реалізації генетичного потенціалу культури. Тому вибір препаратів та спосіб обробки насіння передусім мають бути направлені на отримання дружніх та здорових сходів. Стимулювати рослини на цьому етапі розвитку, підвищити імунітет та активізувати фізіологічні процеси зародка – важливе стратегічне завдання.

Детальніше...

 

ТОП-10 порад від «Євраліс Семенс»: вирощуємо озимий ріпак


Селекційна робота з озимого ріпаку компанією «Євраліс Семенс» була розпочата більше 30 років тому. Компанія «Євраліс Семенс» була першою компанією у Франції, яка запровадила 00-гібриди озимого ріпаку. Застосування біотехнологічних інновацій, мережі станцій для тестування ріпаку (більше 50 тис. ділянок по всій Європі) надає можливість значно прискорити селекційний процес та розширити роботу зі створення гібридів, адаптованих до вирощування до конкретних регіонів.
Останнім часом селекційні зусилля зосереджені на отримання стабільності врожайності. В структурі врожайності найбільша увага приділяється рівню морозостійкості, гілкуванню, резистентності до подовження стебла, стійкості до вилягання, кількості стручків, масі 1000 насінин, низькому вмісту глюкозинолатів та ерукової кислоти, підвищеної стійкості до хвороб та осипання, розвитку кореневої системи, визначенню оптимальної густоти для різних кліматичних зон.
Звернемо увагу на кілька ключових моментів вирощування озимого ріпаку.

Детальніше...

 

 



1