Обсяги реалізації свинини падають — м’ясопереробники
Закупівельні ціни на свинину живою вагою продовжують зростати, а переробники відзначають все більше падіння обсягів реалізації та вкрай низьку купівельну активність населення.
Про це йдеться на сайті «Рigua.info».
При цьому, із підвищенням цін на живець деякі бійні та м’ясокомбінати вимушені втримати оптово-відпускні ціни на рівні початку місяця (в межах 49-50,5 грн/кг за свинячу півтушу першої категорії в шкірі).
Млявий попит на свинину відзначають в усіх регіонах України, втім переробники Західних областей пояснюють це не скільки постом, скільки низькою купівельною спроможністю споживача. За такої ситуації на внутрішньому ринку деякі гравці очікують на здешевлення свинини від виробника через необхідність конкурувати з імпортною сировиною. Проте, значних надходжень свинини з-за кордону на разі не відзначають і переключатися на таку продукцію не поспішають. Звичайно, імпорт на внутрішньому ринку присутній, втім сало, тримінги та субпродукти конкуренції українським півтушам не складуть.
Гіпотеза інших переробників, які не очікують спаду у липні, є більш вірогідною, бо відповідає сезонним очікуванням та вписується у канву інших чинників, що цьогоріч посилили свій вплив на ринок живця.
Нагадаємо, за результатами 5 місяців 2015-го в Україні виробили 366 тис. тонн свинини, тобто 38% від загального виробництва м’яса та м’ясопродуктів. Це на 31 тис. тонн (чи 7,8%) менше ніж за аналогічний період 2014-го року.
Динаміка закупівельних цін на свиней потижнево, грн/кг