Головна >> Новини


Інформаційна довідка щодо стану посівів озимих культур в регіоні станом на 21.02.2022 року



Відповідно до статистичних даних (станом на 21.02.2022 року) під урожай 2022 року аграріями посіяно по всіх категоріях господарств озимих культур на площі 259,2 тис. га, що становить 102,2% до посіву озимих минулого року.

Зокрема посіяно: пшениці – 194,4 тис. га (89,9% до минулого року), ячменю – 11,6 тис.га (81,3%), жита – 1,6 тис. га  (59,6%), ріпаку – 47,3 тис. га (311%).

Відповідно до інформації науковців Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції Національного наукового центру «Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України» за результатами відрощування монолітів озимих культур, значної загибелі та пошкоджень рослин озимих культур не виявлено. Станом на 10 лютого більшості зразків надземна маса рослин озимої пшениці у всіх пробах відросла на 90-97%, озимого ячменю — 89%, озимого ріпаку — 80%.

Вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої, залежно від строків сівби і сорту, становив 21,7-37,3%, ячменю озимого – 17%, ріпаку — 32,5%.

Завдяки теплій погоді процеси відтавання ґрунту продовжуються. У крайніх західних районах області грунт талий, на решті площ мерзлий прошарок ґрунту незначний з глибини 5-18 см, товщиною 8-15 см. Верхні шари ґрунту перезволожені. Станом на 17 лютого запаси продуктивної вологи в метровому шарі грунту під озимою пшеницею становить 157 мм.

Рекомендуємо керівникам господарств звернути увагу також на заселеність частини посівів мишоподібними гризунами та у випадку перевищення наявності 3 – 5 жилих колоній гризунів на гектарі проводити захисні обробки дозволеними до використання родентицидами, суворо дотримуючись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки.

Тому, за будь-яких погодних умов, слід продовжувати зимовий огляд стану посівів озимих культур.

На сьогодні аграрії області завершують підживлення озимих культур та продовжують спостереження за станом посівів озимих зернових культур та ріпаку.