Довідка про стан справ у харчовій та переробній галузі області за І півріччя 2020 року

Харчова промисловість області представлена молокопереробною, цукровою, хлібопекарською, кондитерською, борошномельно-круп’яною, плодоовочеконсервною, спиртовою та лікеро-горілчаною, пивоварною, олійно-жировою галузями, виробництвом безалкогольних напоїв. Майже 70 % виробництва припадає на м’ясну, молокопереробну, олійно-жирову галузі та виробництво безалкогольних напоїв.
Найбільшими підприємствами в області є:
- м’ясної галузі: ПрАТ «Миронівська птахофабрика» (Канівський район), ТОВ «Агро-Рось» (Смілянський район), ТОВ «Кролікофф плюс» (Маньківський район).
- молокопереробної галузі: ПАТ «Юрія» (м.Черкаси), Канівська філія ТОВ «Клуб Сиру», ПрАТ «Звенигородський сироробний комбінат», ПрАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», ПП «Імперіал» (Чорнобаївський район).
- цукрової галузі: ТОВ «Панда» (Селищанський цукровий завод) Корсунь-Шевченківського району.
- борошномельно-круп’яної галузі: ТОВ «Комбінат хлібопродуктів «Талне»,ПрАТ «Черкаський комбінат хлібопродуктів»,ТОВ «Альтера Ацтека Мілінг Україна»,ТОВ «Агросвіт»(м.Золотоноша).
- олійно-жирової галузі: ТОВ «Красногірський олійний завод»,ТОВ «Катеринопільський елеватор», ПАТ «Чорнобаївський завод продтоварів», ПрАТ «Іркліївський завод продтоварів».
- хлібопекарської галузі: ТОВ «Черкасихліб ЛТД», ТОВ «Умань хліб трейд», СТОВ «Агроспілка» (Шполянський район), ТОВ «Комбінат баранкових виробів» (м. Ватутіне).
- у лікеро-горілчаній галузі ТОВ «Національна горілчана компанія» ТОВ «Золотоніський лікеро – горілчаний завод «Златогор».
Галузь традиційно займає провідну роль в економіці області. Осяг реалізованої продукції в харчовій та переробній промисловості та її питома вага за І півріччя 2020 року становить 20,3 млрд. грн., або 57,8 % у структурі промислового виробництва області та 4% від загального обсягу реалізації харчових продуктів та напоїв по Україні.
У харчовій промисловості області функціонують понад 90 суб’єктів господарювання усіх форм власності, у яких працює 14,8 тис. штатних працівників (29,2 % від загальної кількості працівників у промисловості).
За січень-червень 2020 року вироблено 59,6% від загальнодержавних обсягів лікеро – горілчаних виробів, третина (35,2 %) горілки з вмістом спирту менше 46,4%, м’яса птиці –20,2 %.
За темпами зростання експорту за січень-червень Черкащина посіла 3 місце серед областей України (106,3%). Експорт готових харчових продуктів, жирів та олії склав 142,9 млн. дол. США, або 37,6 % від загальнообласного експорту.
Підприємства харчової промисловості Черкащини повністю задовольняють потреби населення високоякісними продуктами, які відповідають міжнародним стандартам, здійснюють поставки продукції як до інших областей України, так і за межі держави.
За інформацією відділу економіки, розвитку сільських територій та інвестицій, харчової та переробної промисловості Департаменту АПР Черкаської ОДА