Підсумки роботи харчової та переробної галузі за 2019 рік

Харчова промисловість є однією із провідних системоутворюючих галузей економіки. Вона безпосередньо задіяна в забезпеченні продовольчої безпеки, формуванні її експортного потенціалу й здатна позитивно впливати на динаміку економічного зростання не лише регіону, а й держави в цілому.
Харчова і переробна галузь Черкаської області представлена 90 основними підприємствами, в яких працює більше 16 тисяч осіб.
За 2019 рік вироблено 65,7% від загальнодержавних обсягів лікеро – горілчаних виробів, третина (33,6 %) горілки з вмістом спирту менше 46,4%, м’яса птиці – 15,0 відсотків.
Одним із головних завдань сьогодення є виробництво високоякісної продукції, що відповідала б нормам європейських ринків і була конкурентноздатною. Протягом року велась робота по залученню підприємств харчової та переробної промисловості області всіх форм власності до участі
в семінарах з питань розроблення, впровадження та сертифікації систем управління (якістю, безпечністю харчових продуктів, екологічного керування, гігієною та безпекою праці, ін.).
Зовнішньоекономічні зв’язки, насамперед, зовнішня торгівля, є одним із найбільш динамічних секторів економіки і провідною формою участі Черкаської області у стосунках України з іншими державами.
Експорт готових харчових продуктів, жирів та олії у 2019 році становив – 293,8 млн. дол. США, або 34,0 %
від загальнообласного експорту.
Впродовж минулого року спостерігалось зростання обсягів реалізованої продукції в харчовій та переробній промисловості
та її питома вага за 2019 рік становить 41,7 млрд. грн., або 56,5 відсотка у структурі промислового виробництва області. що становить та 8% від загального обсягу реалізації харчових продуктів та напоїв по Україні.
Підприємства харчової промисловості Черкащини повністю задовольняють потреби населення високоякісними продуктами, які відповідають міжнародним стандартам, здійснюють поставки продукції як до інших областей України, так і за межі держави.