Головна >> Новини


Затверджено вимоги до меду в Україні: як визначити якість меду



Разом з тим, надання на ринку меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності.

Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

До меду, що маркується словом "мед", придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.

Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

За походженням мед поділяють на:

  • нектарний (квітковий);
  • падевий.

За способом виробництва мед поділяють на:

  • стільниковий мед;
  • стільники в меду;
  • злитий мед;
  • центрифужний (екстрагований) мед;
  • пресований мед.

За вмістом пилкових зерен мед поділяють на:

  • мед монофлорний квітковий (нектарний);
  • мед поліфлорний квітковий (нектарний).

Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:

  • складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
  • колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
  • консистенція може бути рідкою, в'язкою, дуже в'язкою, щільною;
  • кристалізація - від дрібно-до крупнозернистої;
  • смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків;
  • аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.

Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

Крім того, маркування має містити інформацію про країну походження, у якій було зібрано мед.

https://socportal.info

 

Оголошення


11.03.2024
Добір персоналу у період дії воєнного стану

На період дії воєнного стану в Департаменті агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації  оголошено добір персоналу на посаду державної служби категорії „В“ головний спеціаліст-юрисконсульт відділу продовольчої безпеки та мобілізаційної роботи управління продовольчої безпеки та мобілізаційної роботи (умови добору додаються).

Резюме кандидатів за встановленою формою (додається), приймається до    17 години 31 березня 2024 року на електронну адресу 00733398@ck.gov.ua.

За результатами опрацювання резюме, ми відберемо ті, які відповідають нашому запиту, та запросимо кандидатів на співбесіду.

 


12.07.2023

11.07.2023

5.07.2023



Всі оголошення