Головна >> Новини


Підсумки розвитку агропромислового комплексу Черкаської області у 2018 році



       За оперативними статистичними даними індекс виробництва валової продукції сільського господарства по всіх категоріях господарств за січень – грудень 2018 року склав 122,5 відсотків – 2 місце серед областей України (по Україні –107,8 %). Виробництво продукції рослинництва збільшилося на 38,1%, тваринництва – на 1,9 відсотків.

 У 2018 році зернових культур зібрано з площі 662,0 тис.га (99% до площі посіву) намолочено зерна в заліковій вазі майже 4,8 млн. тонн (160% до 2017р.) із середньою урожайністю 72,5 ц/га, що на 24,0 ц/га, більше в порівнянні з минулим роком.

       По всіх категоріях господарств пшениці зібрано з площі 205,3 тис. га, намолочено 1012,6 тис. тонн (136,2% до 2017 р.) урожайність 49,3 ц/га; ячменю з площі 56,0 тис.га, зібрано 209,0 тис. тонн (108% до 2017 р.) урожайність 37,3 ц/га; кукурудзи з площі 369,3 тис.га намолочено – 3,4 млн. тонн (172% до 2017 р.) з середньою урожайністю 93,6 ц/га ( в 2017-56,6 ц/га); гречки з площі 1,2 тис.га зібрано 2,0 тис. тонн (69% до 2015 р), урожайність 16 ц/га. Соняшнику намолочено 636 тис. тонн при врожайності 31,5 ц/га (у 2017 р.– 25 ц/га), сої -  292 тис. тонн при врожайності 26,5 ц/га (у 2017 р. – 16,7 ц/га).

       За 2018 рок у всіх категоріях господарств  реалізація на забій худоби та птиці склала 449,1 тис. тонн (+22,3 тис. тонн, або 5,2 відсотків),  виробництво молока – 484,1( -23,8 тис. тонн, або 4,7 відсотка), яєць – 659,8 млн. штук (+17,5 млн. штук або 2,7 відсотка).

        У всіх категоріях  господарств області утримується великої рогатої худоби – 159,4 тис. голів (-4,5 тис. гол до минулорічного) в тому числі корів – 74,2 тис. голів (-3,9 тис гол), свиней – 358,5 тис. голів ( + 19,5 тис.гол.), незважаючи на випадки захворювання на африканську чуму свиней  чисельність поголів’я свиней у всіх категоріях господарств збільшилася на 5,8 відсотків, птиці – 25653,9 млн. голів ( +1290,3 тис. гол.)

Збільшення реалізації на забій худоби та птиці відбулось за рахунок нарощування  виробництва птиці у сільськогосподарських підприємствах на 31 тис. тонн.

      Станом на 01.01.2019 в області зареєстровано 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – найбільше серед областей України. За видами діяльності вони поділяються на багатофункціональних – 78, заготівельно-збутові – 21, переробних – 9 та інших 20.

        У поточному році створено 17 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Станом на 01.01.2019 в області укладено 307 тис. договорів оренди земельних часток (паїв) на площі 795 тис. га. Вартість орендованої землі становить 32,4 млрд. гривень. Загальний розмір орендної плати земельних часток (паїв) – 2870 млн. грн., середній відсоток від вартості орендованих земель – 8,85 (у минулому році – 7,23%). За  земельні частки (паї) орендодавцям виплачено 2,8 млрд. грн., або 99,2 відсотків від нарахованого.  

Виплата орендодавцям області за оренду земельних паїв проти 2017 року збільшилася на 428 млн. гривень, відсоток від нормативно-грошової оцінки землі зріс на 1,6 відсотка.

У харчовій промисловості за 2018 рік відбувся спад виробництва продукції на 1,6 % порівняно з відповідним періодом 2017 року.

Зросло виробництво:

-         спреди та суміші жирові, що містять масову частку загального жиру від 50% до 85 %, у тому числі молочного жиру в жировій фазі не менше ніж 25% на 222,6 %

-         молока сухого знежиреного (молоко та вершки у твердій формі, жирністю не більше 1,5 %), у первинних пакуваннях об’ємом більше 2,5 кг на 114,9 %.

-         продуктів готових харчових із зернових культур, одержаних шляхом здуття або смаження зерен на 39,7 %,

-         пива солодового 34,5 %,

-         масла вершкового – 19,1 %

-         пряників на 21,5 %

-         овочів та грибів, сумішей овочів, свіжих або варених у воді чи на пару, заморожених (крім картоплі) на 18,3 %,

-         лікерів з вмістом спирту не більше 45,4% на – 18,9 %,

-         зерна зернових культур плющених, перероблені у пластівці, лущені, обрушені, різані або подрібнені на 15,2 %,

-         риби копченої на 9,0%

        В той же час, допущено спад у виробництві виробів ковбасних – 64,6 %, курей, курчат свіжих чи охолоджених на 48,8 %, м’яса свиней свіжого чи охолодженого на – 44,8 %, хліба та хлібобулочних виробів на – 11,7 %, олії соняшникової нерафінованої на 2,5 %, круп на – 4,2 %.

За інформацією відділу економіки виробництва, продовольчої безпеки та мобілізаційної роботи управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації

 

 

 

 

Оголошення


8.04.2024

24.04.2024
Очищення влади

24 квітня 2024 року відповідно до Закону України "Про очищення влади" у Департаменті агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації розпочато проведення перевірки щодо Філіппової Тетяни Анатоліївни, головного спеціаліста - юрисконсульта відділу продовольчої безпеки та мобілізаційної роботи управління продовльчої безпеки та мобілізаційної роботи.
Копія заяви

 


27.09.2022
ДОРОЖНЯ КАРТА ДЛЯ РОДИН ЗАХИСНИКІВ

 

Керівник напрямку роботи з родинами

Ю.А. Таранюк

тел.: (050) 461 25 56

 

Детальніше...

 


19.05.2022
ПАМ’ЯТКА про першочергові кроки при виявленні кібератак та/або кіберінцидентів

 

УВАГА!

ПРИ ВИЯВЛЕННІ КІБЕРАТАКИ АБО КІБЕРІНЦИДЕНТУ НЕОБХІДНО:

 

Детальніше...

 




Всі оголошення