Головна >> Новини


Україна може покращити позиції на експортному ринку заморожених овочів і фруктів



    Настання холодної пори та поступове згортання активної торгівлі свіжими фруктами, ягодами й овочами після закінчення сезону збору врожаю підвищують попит на продукцію глибокого заморожування, популярність якої зростає на світовому ринку щороку.

   За даними доповіді «Експортні можливості для українських овочів, фруктів і ягід», оприлюдненої Ukrainian Food Export Board (Рада з питань експорту продовольства), споживання заморожених фруктів і овочів стає глобальним трендом на противагу споживанню консервованої продукції, продажі якої щороку скорочуються на 1%. Зараз у світі на експортні ринки постачається приблизно 9% усього виробництва фруктово-овочевої замороженої продукції, і попит зростає на 5% щороку. Основними споживачами є США, країни ЄС і Китай з країнами Південно-­Східної Азії, де досягнутий високий рівень урбанізації.
     Щоправда, конкуренція на світовому ринку овочів і фруктів шокового заморожування чимала — на найближчому привабливому для України ринку ЄС є власні виробники, крім того, стрімко нарощує обсяги постачання Латинська Америка.
    Згідно з нещодавнім звітом IndexBox «ЄС: заморожені фрукти — звіт про ринок, аналіз і прогноз до 2025 року», виробництво заморожених фруктів у Євросоюзі минулого року становило 799 000 т, а двома ключовими постачальниками стали Польща (359 000 т) та Італія (173 000 т). Але разом з тим ЄС — і найбільший імпортер заморожених фруктів, яких минулого року ввезли до європейських країн 1,3 млн т (на 2,2 млрд євро). Найбільшим покупцем цієї продукції традиційно виступає Німеччина, яка у 2017-му вибрала 30% загального обсягу імпорту — 404 000 т.
     Україна вже має певні позиції на європейському ринку свіжих фруктів, ягід та овочів, але виробництво замороженої продукції, а, відповідно, й її експорт, мають досить нестабільний характер. В основі технології — процедура шокового заморожування при температурах від –30 0 С, і потрібно обладнання для промивання, очищення, бланширування, заморожування та упакування. Також є необхідність інвестування у склади-морозильники для зберігання продукції — адже між заморожуванням у пік сезону збору врожаю та реалізацією є інтервал у декілька місяців.
     Та попри затрати у 2017-му Україна збільшила експорт овочів у півтора раза (до 8200 т), а у грошовому вимірі — у 2,5 раза (до $8,8 млн). Цього року, за даними фахівців, тенденція набирає силу. До овочів підтягуються і заморожені фрукти, експорт яких поступово теж зростає. Щоправда, головним покупцем української замороженої продукції поки виступає Білорусь, яка займає в експорті частку 36,6%. На другому місці — Польща, яка небагато поступається Білорусі в обсягах (34%). Втім, Україна ще може встигнути активно пограти і на овочевому фреш-ринку — цього року в ЄС склалася вкрай несприятлива ситуація з врожаєм цибулі. Наприклад, Нідерланди недобрали 30% планованого врожаю, склався дефіцит культури у Німеччині, Франції, Іспанії.
    Крім того, є ще одна проблема — розміри самих цибулин менші, ніж звикли європейські споживачі та переробники. Проте, в Україні цибулевий сектор обіцяє великі можливості. Вітчизняні аграрії здатні постачати європейським покупцям цибулю в категорії 60–80 мм (мінімальний розмір цибулин, який потрібен). Крім того, в Україні зібраний і непоганий врожай цибулі більш затребуваної категорії 80–100 мм. Тому, за даними європейських аналітичних агенцій, українські постачальники мають намір не тільки постачати цибулю до ЄС, а й закріпитися на ринках Індонезії, Сінгапуру та Малайзії у період, коли туди ще не почалося постачання продукції з Австралії та Нової Зеландії, які будуть збирати врожай через декілька місяців.

ІЦ УАК за матеріалами landlord

 

Оголошення


8.04.2024

11.03.2024
Добір персоналу у період дії воєнного стану

На період дії воєнного стану в Департаменті агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації  оголошено добір персоналу на посаду державної служби категорії „В“ головний спеціаліст-юрисконсульт відділу продовольчої безпеки та мобілізаційної роботи управління продовольчої безпеки та мобілізаційної роботи (умови добору додаються).

Резюме кандидатів за встановленою формою (додається), приймається до    17 години 31 березня 2024 року на електронну адресу 00733398@ck.gov.ua.

За результатами опрацювання резюме, ми відберемо ті, які відповідають нашому запиту, та запросимо кандидатів на співбесіду.

 


27.09.2022
ДОРОЖНЯ КАРТА ДЛЯ РОДИН ЗАХИСНИКІВ

 

Керівник напрямку роботи з родинами

Ю.А. Таранюк

тел.: (050) 461 25 56

 

Детальніше...

 


19.05.2022
ПАМ’ЯТКА про першочергові кроки при виявленні кібератак та/або кіберінцидентів

 

УВАГА!

ПРИ ВИЯВЛЕННІ КІБЕРАТАКИ АБО КІБЕРІНЦИДЕНТУ НЕОБХІДНО:

 

Детальніше...

 




Всі оголошення