Молочне скотарство Черкащини на сучасному етапі розвитку
Розвиток молочного скотарства є важливим напрямком аграрного виробництва який має важливе економічне та соціальне значення.
Черкащина завжди посідала провідне місце в державі з розвитку молочного скотарства.
В області щорічно виробляється 510-530 тисяч тонн молока, що задовольняє потребу споживчого ринку та молочної переробної промисловості
Стабільність галузі забезпечується завдяки постійному підвищенню молочної продуктивності худоби, яка за сім місяців поточного року збільшилася на 33 кілограми та склала 3930 кілограми від корови, а за останні 5 років збільшилася на 1200 кг та перевищила шеститисячний рубіж.
На початок реформування аграрного сектору економіки в веденні галузі молочного скотарства використовувалися застарілі технології з привʹязним утриманням корів, та доїнням у переносні відра.
Залучення у сільське господарство вітчизняних та іноземних інвестицій започаткувало переведення галузі на індустріальну промислову основу.
Цілесрямована робота дала змогу провести реконструкцію 14 молочних комплексів в яких утримується майже 8 тисяч корів та на промисловій основі виробляється третина молока від обсягів вироблених сільськогосподарськими підприємствами області.
Завдяки клопіткій повсякденній роботі засновників ТОВ «Агрофірма «Маяк» та ПСП «Плешкані» Золотоніського району; ТОВ «Дзензелівське», ТОВ «Кищенці», фермерських господарств «Петровіт», «Пащенка» Маньківського району; ТОВ «Світанок», ТОВ «Агроко» Чорнобаївського району та інших господарств галузь молочного скотарства області набрала ціленаправленого динамічного розвитку.
Сьогодні вже ніхто не має сумнівів, що без використання промислових технологій, без сучасних селекційних здобутків не можна досягти значного збільшення виробництва продукції та підвищення її якості.
Розвитку молочного скотарства сприяє робота Верховної Ради України над прийняттям Закону про заборону використання в молочній продукції рослинного жиру різного походження.